Kærlighed til dine hårde hvidevarer - og kloden!

Fakta

Gode grunde der holder vand

Eksperterne siger…

“En tommelfingerregel er, at det vil være bedre for miljøet at få repareret sin gamle vaskemaskine frem for at købe et nyt, mere energieffektivt produkt. Der bruges så mange ressourcer på at producere hårde hvidevarer og elektronik, at det langt overstiger den gevinst, som der måtte være ved et nyere og mere energivenligt produkt.”

Martha Nør Kjeldsen, seniorjurist hos Forbrugetrådet Tænk

Kilde: Tænk, November 2020

“Selv hvis man antager, at denne form for produkter bliver mere energieffektive, skal produkterne holde rigtig længe, før det klimamæssigt kan betale sig at skifte dem ud frem for at få dem repareret. Det kan for eksempel først betale sig at skifte en smartphone ud, når den er 25 år, en computer, når den er 20 år, og en vaskemaskine, når den har holdt i 17 år. Det er slet ikke så længe, de holder i dag.”

Michael Søgaard Jørgensen, lektor ved Center for Design, Innovation og Bæredygtig Omstilling på Aalborg Universitet

Kilde: Tænk, November 2020

“Det koster typisk et par hundrede kilo CO₂ at producere for eksempel en vaskemaskine, så hvis dens levetid kan forlænges med tre-fire år, er der sparet omkring 50 kilo CO₂.”

Torben Chrintz, videnskabelig rådgiver i den grønne tænketank Concito

Kilde: DR, April 2019

Bæredygtige beregninger

Der bruges enormt mange ressourcer til at producere nye hårde hvidevarer. Derfor er de hårde hvidevarer du allerede ejer de mest bæredygtige.

En OPvaskemaskine indeholder gennemsnitligt

Stål

Kg

Kobber

Kg

Plastik

Kg

Bitium

Kg

Beton

Kg

Bomuld

Kg

Herudover indgår 10 forskellige andre råstoffer i produktionen.
Kilde: JRC Science Hub for EU