I dag lever hårde hvidevarer ca. 10 år i gennemsnit, viser en opgørelse fra Energistyrelsen.

Din kummefryser har den længste levetid på ca. 12 år, og dit køl-fryseskab har den korteste på ca. 9 år i gennemsnit. Hvis du har en opvaskemaskine og vaskemaskine, skal du forvente at have dem i 10 år. Men du kan forlænge levetiden på dine hvidevarer, hvis du husker at lave vedligehold, som fx afkalkning, rensning af filtre og rengøring af lister.

Produktion af hvidvarer koster mange ressourcer, derfor bør levetiden være væsentlig højere, end den er i dag:

“Det kan for eksempel først betale sig at skifte en smartphone ud, når den er 25 år, en computer, når den er 20 år, og en vaskemaskine, når den har holdt i 17 år. Det er slet ikke så længe, de holder i dag”.  Michael Søgaard Jørgensen, Lektor ved Center for Design, Innovation og Bæredygtigt omstilling på Aalborg Universitet. 

Det er altså heldigvis ikke hver dag vi skifter vores hvidvarer ud, men de skal leve længere end 10 år, hvis der skal være balance i klimaregnskabet.

Så tak fordi du passer på dine ting.

Med venlig hilsen,

FIXRS